geschiedenis 70 jarig bestaan van KIVT

op 29 juni 2019 bestaat onze vereniging 70 jaar. Een kort overzicht. Alles begon in 1949 toen in het stadhuis een maquette werd opgesteld met plannen van Stedenbouw voor een nieuwe wijk genaamd “Bevegem”. Om de maquette met verdiende luister te omgeven werden toen lokale artiesten gevraagd om met hun werken te exposeren. De expositie oogstte talrijke bezoekers en de geestdriftige deelnemers een zulkdanige bijval dat men besloot er een blijvend karakter aan te geven.

Deze verrassende ontmoeting van wezenlijke kunstliefhebbers gold als uitverkoren startsignaal om een kunstvereniging op te richten, zo werd “Kunst in de vrije tijd” geboren.

Door het schitterende succes van de expositie werd naar een nieuwe tentoonstellingsruimte uitgekeken in het centrum van Zottegem en die werd gevonden in de zaal genaamd “De Kring” op de Markt. Tijdens de eerste twintig jaar bestonden de activiteiten hoofdzakelijk uit de maandelijkse vergadering, het bespreken van de werken, bezoeken aan musea, het bezoeken van ateliers van vooraanstaande kunstenaars en één expositie per jaar.

In het jaar 1971 kwam er verandering in want dan werd er een lokaal ter beschikking gesteld door het gemeentebestuur in de gemeenteschool van Godveerdegem. De wekelijkse vergaderingen voor tekenen en schilderen konden van start gaan. Deze locatie staat vandaag nog steeds ter onzer beschikking waarvoor dank.

KIVT werd erkend als “Atelier voor beeldende en grafische kunst door het Ministerie van Nationale Opvoeding in 1977 en sindsdien is de officiële benaming “Kunstatelier Kunst In Vrije Tijd” Zottegem. Een uitvloeisel van “het jaar van het dorp” In 1978 is de oprichting ZAVO. Deze afkorting wil zeggen “Zottegem Atelier voor Vakantie en Ontspanning”. De bedoeling was te tekenen en te schilderen onder begeleiding van monitoren in de vrije natuur. Later werd ZAVO vervangen door de vakantiewerking “schets en schilderdagen” zoals we die nu kennen.

In het jaar 1991 werd door de organisatoren beslist om een route uit te stippelen voor de “vakantiewerking” een route in de Vlaamse Ardennen. Het was tijdens deze interessante “schets en schilderdagen” dat er kennis gemaakt werd met buitenlandse kunstliefhebbers. Er werden verdere horizonten ontdekt en KIVT ging op de Europese toer.

Op 1 april 1995 werd in Egmond in Nederland kennis gemaakt met Nederlandse kunstenaars en dat was geen aprilgrap maar het begin van een duurzame uitwisseling. De verbroedering ging verder naar Duitsland in Schwalmstadt. Zelfs naar Frankrijk werd uitgekeken en gevonden in Cassel. Een tweede route werd in 1998 gepland en er werd een begin gemaakt van het Herman Teirlinck pad met als thema “ van Elfjes tot Kartuizers”.

Een belangrijke datum geachte toehoorders is het jaar 1999. Tijdens dat 50 jarig jubileumjaar werd aan KIVT de titel van “ Koninklijke” vereniging toegekend. Wat een eer om deze titel te mogen dragen als vereniging. Ter gelegenheid van dit jubileumjaar had de heer Roger de Clercq een houten herinneringsbord gemaakt.

Ja beste vrienden, kunst is de spiegel van de samenleving. Beeldende kunst onder al zijn vormen is heel veeleisend daar ze beroep doet op de hele persoonlijkheid van de maker. Kunst toont ons hoe de mens zich verhoudt tot de veranderingen rondom ons. Ieder individu doet dat op zijn eigen manier wat leidt tot een grote verscheidenheid in verschillende thema’s

zoals techniek, kleur of geen kleur, modern of klassiek, abstract of realistisch, werken in olieverf, aquarel, tekeningen en zelfs houtsnijwerk. Het is een prachtige hobby geachte toehoorders om in deze moeilijke en stresserende tijd ons te ontspannen en kunst te beoefenen. Moedig anderen aan zowel jong als oud om eens langs te komen en te tonen hoe we onze hobby beoefenen in ons lokaal. Als we dit doen zal onze vereniging groeien en bloeien.

Robert