jubileum 50 jaar lid van KIVT 2021

Gesprek met Roger De Clerck: 50 jaar lidmaatschap bij K.I.V.T.

                 

Wanneer we de monumentale poort opmerken bij het binnen rijden, zien we onmiddellijk de liefde voor de barokke stijl. Het huis in Oostenrijkse stijl is versierd met ornamenten gemaakt door Roger: dak, balkons, de inkom, sierspanten, garagepoort, luiken en deuren. Onnodig hem nog vragen te stellen over zijn beginperiode, de opleidingen, tentoonstellingen, etc...Op de site van google:"kunst in Oost-Vlaanderen-hemotech", samengesteld door Hendrik Van Boegeld, kunnen we het volledige curriculum vitae lezen. We bladeren door de fotoboeken met krantenknipsels en zien de vele activiteiten, waaraan hij bij de KIVT heeft deelgenomen. Roger is 78 en geniet nog volop van het leven. Een glas wijn zal hij niet refuseren en hij was zelfs plukker van druiven in de Moezelstreek. Het leven heeft hem niet gespaard, het verdriet van geliefde personen die hem erg nabij waren, tekenen hem nog .. Nochthans was het begin moeilijk: een bericht deed de ronde dat een jonge kunstenaar uit Grotenberge beeldjes kocht uit Oostenrijk om hier te verkopen als de zijne.Dit bericht werd vlug ontkracht toen ze konden zien hoe Roger een buste op bestelling maakte, en dat kon toen niet van Oostenrijk komen.

Buste van oud- burgemeester Mathijs

Een artikel in "De Beiaard" deed de nodige rechtzetting. Het vervolg was dat op onze tentoonstelling niet 40 maar 1000 man te gast was. Dat was een echte boost voor onze vereniging.

Uit het gesprek blijkt dat zijn werk zijn passie is, en zijn passie zijn werk. Er zit iets mooi in ambachtelijkheid, het echte handwerk. Hout is als zuurstof voor hem. Hier zit voor ons een ware ambachtsman en een milde persoonlijkheid. Het is een man met stijl, als we hem op speciale momenten in Oostenrijkse tradionele klederdracht zien opdagen.

Detail van schoenkast, met open verluchting

Naast geduld en ervaring, is er zijn nimmer aflatende passie die hem drijft om schoonheid te scheppen. De voldoening die hij daar uit put, maakt hem diep gelukkig.

Hij blijft zijn hele leven lang groeien, met alle technieken die hij jarenlang geleerd heeft in de restauratie sector, iets wat dreigt te verdwijnen in onze samenleving. De vele reizen naar Oostenrijk en Oberammergau leveren hem zeer vele herinneringen op. In Oberammergau is de school gevestigd voor houtsnijders waar hij cursussen volgde. Hij spreekt met veel Lyriek over Oostenrijk en Beieren en op zijn aanraden hebben we deze streek dan ook bezocht. Een echte aanrader. De straten zijn versierd met houten beelden en de omgeving is prachtig. Bezienswaardig zijn vooral ook de geschilderde huisgevels.

Beeld in de straat van Oberammergau

Zijn werkatelier is enorm. De geur van hout palmt je in en is volop aanwezig.

Verscheidene houtsoorten bewerkt hij: linde, ahorn, eik, kersenhout, es, en notelaar. In steen heeft hij ook gebeeldhouwd, maar hout geniet zijn voorkeur omdat je rekening moet houden met de nervenstructuur. Hij werkt meestal op bestelling, trapleuningen, meubelen, figuren in bas of hout, reliëf borstbeelden, die hij met veel geduld, liefde en vakmanschap sculpteert, tot het kleinste tierlantijntje. Zijn glooiende beelden zijn een toonbeeld van elegantie.

Bas reliëf in notelaar.

De kerststallen en de bewoners ervan zijn juweeltjes..Het"Piéce de résistance" is een kerststal van 12 figuren, uiterst gedetailleerd, 1 meter breed, de grootste figuur heeft 45 cm als hoogte, gemaakt in Linde.

De kerststal met de witte houten figuren is het fijnste werk dat zich bevindt in zijn werkatelier. Gemaakt in ahorn, de grootste figuur meet 9 cm !!! Wat een talent !!!Afgedekt tegen verkleuring blijft het een pareltje...

Dikwijls wordt hij gevraagd om beelden te restaureren, en ontbrekende ornamenten te kopiëren en zo te herstellen. Zo ook in de kerk van Zottegem waar er jaren geleden een beeld ontvreemd was, alsook een paneel van de preekstoel. Op een ochtend was er ook een hanenkop van de biechtstoel afgerukt. Waarschijnlijk niet door dieven, maar door marktgangers die er hun roes kwamen uitslapen.

Hieronder een detail van de preekstoel: het paneel in de balustrade van de preekstoel werd volledig verwoest. Roger plaatste het paneel met de twee engelenhoofden terug.

Hier de gerestaureerde hanenkop van de H. Petrus.

Dit beeld werd jaren geleden ontvreemd uit de kerk, Roger maakte er een exacte kopij van.

zes jaar geleden is hij met zijn toenmalige vrouw, de techniek van het polychromen gaan leren in Elbigenalp in Oostenrijk, niet ver van het Lechtal. Het beeldje waarop hij oefende staat nog steeds bij hem op de schouw.

Vandaag wordt hij in de bloemetjes gezet voor zijn 50 jaren lidmaatschap bij onze vereniging. Foto's van zijn werken werden ingebundeld. Deze zijn te bewonderen op onze site: www.kivt.be. wat zijn we fier zo'n gepassioneerde houtbewerker in ons midden te hebben. We kijken op naar hem. Vele malen konden we zijn vakmlanschap bewonderen. We hopen dat het ons nog eens te beurt mag vallen om het unieke houtsnijwerk, de magistrale houten beelden en de sierlijke ornamenten te bewonderen.

Genoeg is er van hem bekend via literatuur, maar als we willen weten wie Roger is als mens, dan moeten we wat dieper graven, daarom dit intervieuw.

Het atelier is een allegaartje van tekentafels, onafgewerkte beelden, machines, allerlei artefacten en een gotische schouw waar het hout knettert in de open haard. Aprilse grillen met sneeuw en hagel vliegen voorbij de ramen. maar een boeiend gesprek leidt ons naar andere oorden. 50 jaar KIVT wat heeft hij allemaal meegemaakt: de fotoboeken vertellen ruimschoots het verhaal.

De volgende vragen leggen we hem voor:

Welke kunstenaar-houtsnijder bewonder je ?

De heer Tilman Riemenschneider ( 1460-1531 ) een houtsnijder in Duitsland, heb ik altijd bewonderd. Hij is één van de belangrijkste Duitse houtsnijders. Hij maakte vooral beeldhouwwerken van de laat Gotiek en de vroege Renaissance. De door hem vervaardigde houten beelden vallen op door hun gelaatsuitdrukking ( naar binnen gerichte blik ) en door de rijke plooien van de gewaden.

Wat inspireert je ? en waar gaat je voorkeur naar uit ?

De hoofden van mensen en de menselijke figuur, het is het moeilijkste maar ik doe dit het liefst van al.

Een idee van hoeveel beeldhouwwerken je gemaakt hebt ?

Dit is helemaal niet te schatten, het kunnen er honderden zijn.

Wat geeft je energie ?

De bezoekers van mijn atelier geven mij vleugels, en toen mijn vrouw nog leefde was zij mijn steun en toeverlaat.

Welke gebeurtenissen zijn bepalend geweest voor je karakter?

Mijn jeugd speelt zich voornamelijk af in Gent aan de Coupure , waar mijn meter gezelschapsdame was. De heer des huis was hypotheek- schatbewaarder die musiceerde en ook schilderde, Daar is mijn gevoel voor esthetiek ontstaan.

Op welke werken ben je het meest trots ?

De portretten en bustes van personen en ook de kerststallen met de fijnste figuren. Dit kan ik nu niet meer doen omdat mijn ogen verzwakken

Leonardo da Vinci

Kunnen oude beeldhouwwerken je meer bekoren dan de hedendaagse ?

Ja zeker, de barokke en rococo stijl blijven mijn voorkeur dragen.

Heb je ergens spijt van ?

Eigenlijk van niets!!! Ik heb het hoogste bereikt in mijn discipline. Ik ben een tevreden man.

Waar werk je momenteel aan ? Aan een jager-figuur en een engel. Die zou hij graag nu op onze tentoonstelling tonen

Wil je de lezer nog iets meegeven ?

Wel, als er iemand een beeldje vindt dat fijner is dan het mijne, mogen ze het mij altijd komen tonen….

Hartelijk dank voor dit uiterst boeiend en leerrijk gesprek April 2021