Jubileum 50 jaar lid bij BIJ KIVT

Gezellig zitten we bij de haard bij Raymonde en Gratiën, het is oktober en de kou begint zich langzaam te voelen. We zijn gekomen om Raymonde in de bloemetjes te zetten. Een mand met lekkernijen schenken we aan haar, bij de gelegenheid van haar 50 jaar lidmaatschap bij de KIVT. Het verleden ligt rondom ons te pronken. Geleidelijk komen de tongen los, en er ontspint zich een geanimeerd gesprek. De KIVT heeft een lang en rijk verleden, waar zij al 50 jaar deel van uitmaakt. Als kleuterleidster was ze graag gezien door kinderen en personeel van de school, Steeds goed gemutst en altijd met een niet aflatende werkijver heeft zij de school groot gemaakt.school groot gemaakt. Zij leerde de knepen van het schilderen bij Germain Mangeleer en Jacqueline De man. Creatief als ze was kon ze zich verder uitleven bij de KIVT en zich verfijnen in aquarel,

pastel, houtskool, potlood en zijde -schilderen. Wat vermoedelijk haar interesse heeft bepaald, is een groottante, die op de ouderlijke hoeve woonde. In het weekend vertrok ze voor 5 dagen met de trein naar een lagere school in Wervik, waar ze directrice was. Zij was een uitmuntende schilderes vooral met olieverf. Tot op vandaag is dat ook het favoriete medium van Raymonde. En volgens Julien Van Damme ( oud- voorzitter van KIVT ), was haar groen van ver herkenbaar. Vele kunstwerken bevinden zich in Californië, München en Rouen. Meer bepaald in de refter van die universiteit. Hoe het daar is geraakt was niemand bekend. Tot op een dag Raymonde en haar familie uitgenodigd waren door een familielid, die werkzaam was op de unif. Stomverbaasd ziet Raymonde daar haar werk hangen!!! Destijds werd het meegenomen vanuit het ouderlijke huis. Dat typeert haar, dat ze zoveel schilderde en het niet kon bijhouden.

. Ze schilderde soms tot stukken in de nacht, en vele malen heeft Gratiën haar moeten naar bed sturen als een kwajongen. Want sterkte en kracht dat is haar kenmerk. Zelf was Gratiën ook een bezige bij, naast leraar op een technische school deed hij aan zeefdruk. Moeder en vader zijn liefdevol verzorgd, tot op het laatste einde. Dat het koppel nog steeds verliefd is, kan je zien in hun ogen. Ze vullen zich af en toe met een blik van verstandhouding, mooi om zien. Hun huis is er één van deuren die open en dicht gaan, kleinkinderen komen gezwind binnen, en dat houdt hun jong!!!Wanneer ze nu komt schilderen in ons lokaal, is ze de eerste om iemand te helpen. Als ze arriveert, horen we haar naderen met een aanzwellend enthousiasme. Kleuren maken, heeft voor haar geen geheim. Steeds opgewekt en klaar om een mop te vertellen. Als zij d’ er niet is, is het abnormaal stil in het lokaal, en we missen onze babbelaar 😊. Bij het schilderen op locatie, hebben we veel plezier gehad. We herinneren ons het stiekem kersen plukken, het vast geraken met de auto in de kasseien, de kregelige vrouw waar we de oprit moesten vrij maken en waar we bijna op straat belandden, Willy Pycke en de varkenstanden, etc ……. Gratiën heeft haar ook altijd gestimuleerd om de dinsdagavonden trouw te volgen. De vele schildersezels zijn gemaakt van zijn hand. We hopen dat ze nog jarenlang, ons kan verblijden met haar kennis. Ook een beetje voor de mensen van Erwetegem, die ze bijna allemaal kent met naam en toenaam. En zoveel kinderen zijn er door haar handen gegaan. Een blik van herkenning doet haar nog altijd deugd, na zovele jaren al op rust.

De volgende vragen leggen we haar voor :Welke kunstenaars bewonder je? Cosyns Gies, Oscar Busschop, Karel de Bauw, Leon Engelen, Willy Pycke en Quintyn Marcel Een idee hoeveel schilderijen je gemaakt hebt? Een raming kan ik geven, het zullen er wel honderden zijn. Welke werken verkies je: dieren, stillevens, landschappen….? Landschappen in de Vlaamse Ardennen en bloemen Wat wat is je meeste creatieve uitspatting ? Schilderen op betonnen buizen, op schilderpaletten, op meubels en een wiegje.

Wat geeft je energie ? Aan zee vertoeven is zalig , daar verkennen we de antiekmarkten, bezoeken we familie van mijn man, en ja daar zijn menig schilderij afgewerkt!! Welke gebeurtenissen zijn bepalend geweest voor je karakter ? Vader was jarenlang OCMW voorzitter geweest, en daardoor waren er zeer vele menselijke contacten in huis, en de bereidwilligheid om mensen te helpen. Op de boerderij was het drukke leven een harde leerschool, ik leerde er volhardend werken, de liefde voor de dieren is er ook altijd geweest Waar heb je het meeste spijt van ? Dat de tijd zo vlug gaat, en vele mensen ziet weg vallen. .

We wensen haar en Gratiën nog een hele mooie tijd toe. Dat de dagen zich mogen verder zetten in warme genegenheid en vooral in het zorgzaam samen zijn . Het bestuur. Oktober 2020