Wat is kunst?(eigen visie)

ARS LONGA, VITAE BREVIS = Het leven is kort maar kunst blijft ! Wat is Kunst ? Duizenden mensen duizenden meningen en interpretaties. Wanneer men een kunsttentoonstelling bezoekt zijn er werken bij die we mogelijks zeer graag zien, die als het ware de blikvangers zijn van ons innerlijk beleven.

Diezelfde werken zullen bij andere bezoekers afkeuring kennen en sommigen zullen zeggen is het dat maar. Kunst is mijns inziens datgene wat je beroert, waar je stil van wordt, werken waarvan je zegt deze zou ik aan de wand willen hangen hebben in mijn living.

Het is allemaal zo persoonlijk. Denk maar eens aan de kleuren. Mocht iedereen het liefste groen zien dan reden er niets anders rond dan groene auto's maar gelukkig is dat niet zo.

Kunst is een van de meest relatieve begrippen uit ons arsenaal van persoonlijke belevingen. Kunst met een grote K hoeven niet altijd werken te zijn van professionele kunstenaars. Soms zijn werken tot stand gebracht door pure amateurs die beter smaken en ogen dan de exposities van de groten der aarde op gebied van de Beeldende kunsten en overlappen zelfs het genietbare gehalte van deze laatsten. We evolueren met z'n allen dag na dag en het is goed dat het zo is.

Kunst is ook tijdloos. We maken zowel kunstwerken op de maandag, op de vrijdag, zaterdag, zondag en met de vakantiemaanden.Ze zijn de uiting van onze persoonlijke gevoelens op het moment van onszelf zijn en soms hebben we helemaal geen zin om op tekenpapier of aquarelpapier of op doek iets te realiseren.

En dat kunst blijft wisten we al. Denk maar aan al die strekkingen door de eeuwen heen met zijn vele tendensen. Denk maar aan de middeleeuwen, het impressionisme, het expressionisme, barok en renaissance. We evolueren met z'n allen dag na dag en het is goed dat het zo is.

Ik wil eindigen en tot slot zeggen teken en schilder vooral verder. Het is een ontzettend mooie hobby, het is buitengewoon boeiend en men heeft er niet veel gerief voor nodig.

And dont forget : Kunst is van alle tijden, gisteren, vandaag en morgen, zelfs nu in corona-tijden.

Verzorg jullie allemaal goed en eventueel tot een volgend cursiefje.

Marcel Reynaert