verslag Sinksententoonstelling 2023

Wat een jaarlijks hoogtepunt van onze vereniging is, is wel onze Sinksententoonstelling. Deze keer konden we in de raadzaal van het oude stadhuis te Zottegem tentoonstellen. Er waren heel wat voorbereidingen en afspraken nodig om tot een mooie tentoonstelling te komen. Op zaterdag 27 mei om 9u was het verzamelen geblazen voor de opbouw. Een twintigtal houten panelen moesten naar boven gebracht worden om er onze werken te kunnen ophangen. Bedankt voor de vele helpers. De vernissage was voorzien op zaterdag 27 mei om 20 u. Zo rond 19u15 kwamen de eerste bezoekers binnen, waaronder de ereschepen Paul Lievens, en zoals afgesproken was, kwam om 20u onze schepen van cultuur Lieelotte De Roover binnen. Ondertussen waren er heel wat bezoekers aanwezig en kon de vernissage van start gaan.

Rudy Pollez, onze voorzitter nam het woord:

We werken verder. Het is niet de bedoeling dat we beroemd zouden worden, maar ik zou graag zien dat we in groep samenwerken, plezier maken en die elkaar technieken aanleren. Dat we mooie kunstwerken kunnen maken. En nu zien we die hier in de zaal. Ik ben echt verwonderd. Bij het wakker worden had ik gedacht hoe deze tentoonstelling er uit zou zien? Voor mij is ze prachtig. Ik heb er deze namiddag van genoten en heb in het midden van de zaal eens rond gekeken en ik vind het fantastisch. En nu zijn we bijna in de vakantieperiode en toen heb ik ontdekt wat KIVT was. We gaan 5 dagen naar buiten om te schilderen en te tekenen en op de eerste dag dat ik daar contact mee had, zei ik in mezelf "dat moet het zijn". En dat was plezant, de samenwerking, de vriendschap en ook onderweg op het terrein toen we bijeen waren, kwamen zelfs anderen een kijkje nemen. Ik heb de mensen daar zien groeien en ik hoop dat we zo verder kunnen doen. Nu wil ik op dit ogenblik, nog een persoon vrij snel naast mij zien staan om ons te begeleiden, en ik kan niet meer doen of onze Marcel naar voor te roepen. Onze Marcel Reynaert, en ik wil hem nog eens bedanken met een goeie fles en vergeet niet, hij is jarig geworden en op z'n 80 jarige leeftijd is hij nog altijd actief, altijd het beste geven en steeds naast ons staan. Ik moet hem echt eren en een grote proficiat toe wensen. Het is toch ook de bedoeling dat we een persoon, die we hier hedendaags zien in Zottegem, namelijk de schepen van cultuur nodig hebben. En als we aan die mensen vragen wat we willen, ik overtuigd ben, indien het mogelijk is, dat die voor ons zal staan. Ik dank het gemeentebestuur en het stadsbestuur, beter gezegd effectief danken voor de locatie die we hier gekregen hebben. Ik heb met een ei in mijn achterste naar de burgemeester geweest om te vragen aub, heb je niets voor ons, dat hebben we gekregen en dat ook Lieselotte die daar ook voor instaat, voor die mooie zaal, die we gekregen hebben en indien dat de wijsheid voor ook nog een woordje te zeggen zou ik graag het woord aan u geven.

De schepen van cultuur Lieselotte De Roover nam het woord:

Amaai zeg, zo veel mooie woorden en zoveel lof van iedereen. Ik ben er ook van overtuigd dat iedereen kunstenaar is of wachten dat je kunstenaar bent zolang jezelf daar maar in gelooft. Dat brengt onze vrije tijd, dat brengt ons rust, dat brengt ons innerlijke rust, dan zijn we goed bezig. Dan vind je ook interesse in mensen. Ook super tof dat je aan een ode aan Van Goch hebt gedacht. Omdat we ook in Zottegem de volgende maanden Van Goch eens extra in de verf gaan zetten. We zijn actief bezig. Ook aan de jongeren om van alles te doen. Men is ook begonnen met grafiet te maken. Ze hebben ook een vaste plaats in de Muze. We hebben ook een oproep gedaan naar scholen enz. Aan sanitarie is er al een hoop aarde voorzien waarin we zonnebloemplantjes planten, deze zullen normaal in september bloeien. Ook in de Vlaamse Ardennen willen we er graag een zonnebloemen Ardennen van maken. En de locatie, ja, we hadden het daar ook eventjes over gehad, we hadden daar het kasteel en het stadhuis en natuurlijk de kermis. Ik wil jullie ook een dikke pluim geven voor jullie werken. Het is denk ik dat jullie tweemaal in de maand samenkomen op de dinsdag. Na die corona is het nog moeilijk om mensen te krijgen en dat mensen nog wel op zoek zijn naar, maar het is moeilijk om uit uw kot te komen. Binnenkort gaan jullie naar buiten en te genieten van de mooie natuur. Jullie bestaan al 74 jaar als ik me niet vergis. Nogmaals een dikke bravo en een dikke proficiat voor jullie allemaal.

Rudy terug aan het woord:

Dank u wel, en mag ik u van harte bedanken voor uw mooie toespraak en ik laat u niet met lege handen naar huis gaan, en we gaan u vandaag letterlijk in de bloemetjes zetten. Een ruiker bloemen werd haar overhandigd. Ja, en ondertussen hebben we onze minister zien binnenkomen Mathias Diependaele en bedankt dat hij ook deze avond aanwezig is. Het is me nu juist gepast en heb hem al dikwijls horen praten. Onlangs nog in Sint Maria Oudenhove, maar ik kan het niet laten om naar u te luisteren, en ik zou het graag hebben dat u op deze avond voor ons ook een woordje wil zeggen als dat mag. Geef hem maar een dik applaus.

Minister Mathias Diependaele nam het woord:

Mereci, merci, sorry dat ik te laat ben. Ik kom van de vrijetijdsmarkt in Zwalm, en ik moet nog naar Aalst. Ik sta hier in het zweet want ik ben van thuis met de fiets gekomen. Wat me eigenlijk wel aantrok is wat Lieselotte zei en eigenlijk de reden waarom ik tijd maakte voor jullie. Ge hebt corona gehad en nog een paar dingen, dat onze gemeenschap en samenleving onder druk zette, maar ik weet dat het heel belangrijk is dat er verenigingen zijn zoals jullie die zich blijven inzetten om mensen samen te krijgen. Want dat is super belangrijk, want we vergeten soms dat mensen hier in 't stad wonen hier in Zottegem of in Vlaanderen en je kunt dat noemen zoals je wil. We hebben dus meer dan alleen maar mensen die afzonderlijk naast elkaar wonen. We vormen dan een groep of een ploeg en je moet daar aan denken om voor die ploeg te zorgen, dat die ploeg kan doorgegeven worden aan de volgende generatie. Maar ik wil maar zeggen dat het belangrijk is om aan die jonge teams, wat dan ook, om daar aan te werken en wat daar tussen zit tussen die individuen, wat er tussen die mensen zit, dat is eigenlijk hun identiteit. Dat is eigenlijk wat ons bind en dat van ons een ploeg, een team maakt en uiteindelijk welke groep wij solidariteit organiseren en dergelijke meer. Nu een van die onderdelen dat is identiteit zeer noodzakelijk, er zijn daar heel wat boeken over geschreven, maar een van die zaken die daar tussen hangt dat is cultuur, dat is kunst. Dat is effectief u uiten op een andere manier dan vorige wat dan ook, met foto's, met schilderijen maar met wat dan ook. Cultuur maakt wel deel uit van die identiteit en die is bijzonder belangrijk. Ik denk hier in Zottegem hecht men daar veel belang aan. We zijn niet zo maar mensen die toevallig zomaar naast elkaar wonen maar ook als ploeg en team en daarom van belang om die bijdrage daar aan te geven. Ook al is dat niet altijd even gemakkelijk, ook al is dit ook wel niet evident om met mensen samen te zijn en zoals Lieselotte zegt om er blijven aan te werken. Ik zal het niet lang trekken maar vooral de boodschap die ik wou meegeven is ene van dankbaarheid en erkentelijkheid voor de inzet die jullie hebben, dit is veel belangrijker dan alleen maar voor jullie. Dat geeft toch vorm aan de totale groep van onze gemeenschap. dat is van onschatbare waarde. Een zeer grote dank daarvoor en vooral een aanmoediging van het stadsbestuur om dat ook in de toekomst te blijven doen. We moeten vooral optimistisch blijven.

Rudy terug aan het woord:

Bedankt voor uw toespraak. En om zeker gene dorst te krijgen geven we u ook een fles. Nogmaals dank voor uw komst en geniet er maar van. Er is ook iemand die we niet mogen vergeten, en steeds aanwezig is op iedere tentoonstelling en dat is onze Paul Lievens, en die willen we ook een drankje geven zodanig dat hij aan ons altijd mag denken als voorzitter van de gemeenteraad. Laten we jullie ook een drankje aanbieden en een hapje en nogmaals bedankt dat jullie er waren.

Veel mooie reacties gekregen, ook over het niveau. Maar over de ganse lijn geslaagd. OP zondag en maandag konden ge���nteresserde personen de tentoonstelling bezoeken vanaf 14u tot 21u. Ook op dinsdag 30 mei kon men de tentoonstelling bezoeken vanaf 9u tot 13u

Robert